De oorsprong van de chalet

Een chalet is een houten woning of boerderij waarbij een verschillend aantal gasten en/of familieleden in kunnen verblijven. Voorheen werden deze chalets alleen in de zomer periodes gebruikt vanwege het koude weer in de winter in de gebieden waar chalets werden gebruikt. Vroeger werden deze chalets namelijk vooral gebruikt door herders die het vee de bergen op dreef. De geschiedenis is verder terug te brengen naar de Alpengebieden in Oostenrijk en Zwitserland. De naam is afkomstig van het woord 'Calittum', wat Latijns is voor het begrip onderdak.

Chaletbouw als begrip is ontstaan als reactie op de fabrieksmatige stacaravans die massaal de markt bestormde vanuit Engeland in de jaren 70. De chalets moesten als begrip een onderscheid maken in het standaard en eenzijdig caravanaanbod. Het verschil met de stalen stacaravans is het vakwerk dat hoog in het vaandel staat en de unieke stijl. De chalet bouw werd vooral erg populair door het ontstaan van de vele (vakantie)parken waar alleen nog chalets werden toegestaan dankzij de luxe uitstraling en uitvoering.

Uitstraling & populariteit

Een chalet onderscheid zich door een relatief plat zadeldak waarbij er gebruik wordt gemaakt van dakranden die overhangen. De wanden zijn gebouwd van zwaar hout en de muren van natuursteen. Daarnaast worden er zware luiken gebruikt voor de ramen want de chalets stonden vroeger vaak periodes leeg. Een chalet is een bekend begrip in Zwitserland en omstreken door de kleurrijke bloemen en een mooi balkon.

Toen steeds meer mensen door Europa gingen reizen werd de chalet populairder. Vooral de rustieke sfeer, comfort en stijl wordt door velen gezien als aantrekkelijk. De stijl werd dan ook mee naar huis genomen met als resultaat dat in veel steden de chalet voorkomt.

Het huidige chalet

Het oorspronkelijke concept van een chalet werd steeds verder aangepast naar de moderne tijd. Zo werd de woning steeds functioneler en comfortabeler om in te wonen of verblijven. De chalet wordt tegenwoordig door mensen gebruikt als tijdelijke woning. Het grootste verschil is dat chalets overal te vinden zijn en van een bergwoning veranderd zijn naar een vakantiewoning.

Heb je vragen?

Heb je vragen of een opmerking? Twijfel dan niet en stuur ons een bericht doormiddel van ons contact formulier!