Hotels

Hotels zijn er overal en het is dan ook niet moeilijk om er een te vinden. Het is een bekend en onmisbaar begrip geworden in de huidige maatschappij die eigenlijk geen uitleg vereist. Toch duiken we in dit artikel even in de geschiedenis van het hotel en waarom het een uitstekend concept is om hier te verblijven tijdens je vakantie.

De geschiedenis van het hotel

Al voor de jaartelling gingen mensen rondtrekken en op reis, ook al was dat toen nog gevaarlijk. Er waren toen nog geen wegen en mensen sliepen in tenten of in de open lucht. Later werden er vertrekken gebouwd voor deze reizende mensen en de zogenaamde hostels werden zo gebouwd dat er eéé dag reizen tussen zou zitten. Iedereen kon op deze manier gebruik maken van de hostels. In de eeuwen die volgden gingen steeds meer mensen op reis en in 1300 werd het eerste herberg gebouwd waar betaald diende te worden om te verblijven. Vele eeuwen later tijdens de industriële revolutie kwam er door het ontstaan van de stoommachine een stormloop aan fabrieken in steden met veel werkaanbod. Zakenmensen konden met de trein afreizen naar de stad en op deze manier ontstond het eerste station hotel. Dit concept was een groot succes en de rijke mensen gingen steeds vaker reizen voor hun plezier in plaats voor werk. Met de opkomst van de ontspanningsreizen kwam er een behoefte aan hotels die rust boden en luxe in een comfortabele omgeving zoals de natuur. Tot aan de Tweede Wereldoorlog konden alleen de rijke mensen zich permitteren om te reizen voor het plezier. Pas na de oorlog waren de middenstanders in staat om op vakantie te gaan en hiermee zijn de eerste hotelketens ontstaan. Mede door de opkomst van het vliegverkeer werden er hotels over de hele wereld gebouwd onder dezelfde naam zodat ze goed te herkennen waren. In Nederland opende in 1961 de eerste hotelketen namelijk het Hilton Hotel.

Verschillende soorten hotels

Hotels worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Net als het station hotel kennen we ook het airport hotel waar mensen op doorreis kunnen verblijven. Daarnaast is er het kuurhotel wat ook wel vaak als resort wordt benoemd. Andere soorten hotels zijn jeugdhotels, familiehotels, zakenhotels, lowbudget hotels, congreshotels, motels en zelfs botels. Gewone hotels lijken zelfs ietwat saai te worden en er komen steeds meer hotels bij die op unieke plaatsen worden gebouwd of met een unieke architectuur.

Hotels in Nederland

Nederland kent verschillende hotels zoals logies, all-inclusive, bed and breakfast, half pension en vol pension. Vooral aan de stranden en vakantieplaatsen zijn resorts erg populair bij zowel Nederlanders als toeristen. De hotels in Nederland variëren van kwaliteit, formaat en luxe. Een hotel in Nederland dient zich te houden aan de wet die deze term beschermd. Logies verstrekkers die ten minste één ster van de Nederlandse Hotel Classificatie bezitten mogen zichzelf de naam hotel geven. Tijdens een jaarlijkse controle wordt er bekeken welke hotels een ster erbij krijgen en welke nieuwe hotels een ster verdienen. Daarnaast geeft de ANWB ook sterren weg aan hotels. Deze sterren worden door de consument als erg belangrijk ervaren want die moeten voldoen aan de verwachtingen.

 

Heb je vragen?

Heb je vragen of een opmerking? Twijfel dan niet en stuur ons een bericht doormiddel van ons contact formulier!